Kattungehjelpen

Katter har et svært sterkt morsinstinkt og det er sjeldent de vil forlate ungene sine uten grunn. Derfor må man aldri ta kattunger man finner utendørs uten å være helt sikker på at kattemor ikke vil komme tilbake. Kattemødre som bor utendørs må forlate ungene sine innimellom for å finne mat. Kattunger vil alltid ha det best sammen med moren sin.

Dette er en veileder til hjelp i tilfelle man finner kattunger som ikke har noen mor som tar vare på dem.

Kattungene åpner øyene når de er mellom 8 og 14 dager gamle. De er ømfintlige for lys, så oppholdsplassen må være varm, lun og mørk.

Dersom øynene er gjenklistret med puss:
1. Vask forsiktig med lunkent vann.
2. Smør øynene med Terramycin eller Fucithalmic (fås på resept fra veterinær).

Normal vekt for en nyfødt kattunge er i over/underkant av 100 gram. Om du er usikker på kattens alder, kan du konkudere med 100 gram per leveuke (en katt på 4 uker vil veie 400g). Her er det selvfølgelig en margin på pluss/minus, i et kattekull vil det vanligvis være en som er mindre enn de andre. Kattunger som har fått lite næring til å begynne med kan selvsagt også være underernærte.

Oppholdsplassen må være lun og varm, helst mellom 25-27 grader (bruk gjerne en varmeflaske inntullet i tøy), da nyfødte kattunger ikke har egen kroppsvarme. Trekk må ikke forekomme.

Kattunge på varmeflaske

For å kontrollere at kattungen utvikler seg normalt bør de veies en gang om dagen, til samme tid hver dag.

Måltider og mat for kattunger:

1-2 uker: Morsmelkerstatning for katt eller geitemelk i tåteflaske/sprøyte hver 2. time – døgnet rundt.

2-3 uker: Morsmelkerstatning for katt eller geitemelk i tåteflaske/sprøyte hver 3. time. Når kattungen er 3 uker, kan nattmåltidene reduseres til 2 ganger per natt.

Etter hvert måltid skal kattungen skal kattungen holdes opp inntil brystet samtidig som den masseres på ryggen. Dette for at den skal få rapet opp luft. Deretter masseres magen forsiktig. Til slutt masseres kattungene rundt kjønnsdelene med en fuktig bomullsdott/klut dyppet i lunkent vann, slik at den får urinert og eventuelt får ut litt avføring. Dette er livsviktig for kattungen, da den ellers kan få forstoppelse med døden til følge.

3-4 uker: Morsmelkerstatning for katt eller geitemelk hver 4. time. Nattmåltider er ikke nødvendig. Nå er tiden inne til å introdusere kattungen for fast føde.
For å introdusere fast føde anbefaler vi Iams kattunge tørrfor, oppbløtt i vann. I tillegg må kattungen ha tilgang til en skål med friskt vann, samt morsmelkerstatning eller geitemelk. Sett frem en lav kasse med sand – kattungene finner fort ut at de kan gjøre sitt fornødne her. Følg nøye med på avføringen, det kan være nødvendig med massering av mage og rundt kjønnsdelene pga overgangen til fast føde.

4 uker og opp: Nå skal kattungen være i stand til å spise og drikke selv. Om den ikke er det, må man lære den det. Det er på tide å tenke på første ormekuren, kontakt veterinær for å få resept på en ormekur tilpasset så unge katter.

Er kattungen avmagret gis et tilskudd av revolum. Det kan kjøpes på apoteket. En kan også lage en vannblanding selv bestående av 5 dl kokt vann (avkjølt), 1 klype salt og 2 ss sukker.
Kattunger får lett diare av boksemat, da det er veldig sterkt for små pusemager.

Den beste maten er følgende:

Iams tørrfor (oppbløtt eller tørt)
Kokt sei med litt kokekraft (kokt uten salt)
Fiskeboller most i kraften
Hills P.D. (kan kjøpes hos veterinær)

Ved tegn til sykdom eller lav vektoppgang kontakt veterinær.

PICT0469