«Kvitte seg» med katten

Hvert år blir vi oppringt av mange som vil «kvitte seg» med katten. Det er vanskelig å finne et nytt hjem til en voksen katt. Her er noen av grunnene til at mange vil omplassere katten, og løsningen på problemene.zoomet bilde 1

Vi har fått allergi:
At man har fått påvist allergi mot katt, betyr ikke nødvendigvis at pus må flytte, selv om en lege vanligvis vil anbefale det. Det finnes flere måter man kan leve med det.
1.  Vaksinering mot allergi: Denne vaksineringen kan starte etter at allergi er påvist. De første 7 ukene får man en liten sprøyte i overarmen hver uke, deretter hver 2. måned i 3 år.
2. Allergimedisin: Det er ingen problemer med å ta allergimedisin daglig, i lang tid, om man ikke plages av bivirkningene.
3. Godt renhold: Veldig nøye renhold samt at katten ikke får tilgang til soverom hjelper på. I tillegg bør katten børstes jevnlig.
Det kommer hele tiden nye oppfinnelser, hør med legen om andre muligheter.
Dette kan hjelpe for mange, men selvsagt er noen svært allergiske og har ingen andre muligheter enn å omplassere pus.

Vi skal flytte til utlandet:
Informer deg i tide om dyrepass til katten, hvilke vaksiner katten må ha osv. Denne prosessen bør du starte minst 8-10 måneder før du reiser, for å være sikker på at du rekker alt. Dette fordi katten må rabies vaksineres minst 6 måneder før utreise. Husk også å tenke på hvilken transportmåte som er mest skånsom for pus.

Vi skal flytte:DSCN1477 - Kopie
Tenk på pus når dere leter etter et nytt sted å bo, og finn et sted der pus kan trives og få lov å bo med dere. Når man har et dyr, må man ta det med i betraktningen. Mange utleiere og borettslag tillater ikke dyr.

Vi skal ha barn:
Barn er ingen hinder for å ha katt. Barn som er vandt til dyr, fungerer bedre sosialt og lærer empati og respekt for andre, både dyr og mennesker.

Katten er ikke renslig:
Her kan det være flere grunner. Katten bør undersøkes grundig hos dyrlege, og kastreres om det ikke er gjort. Ellers må man bytte ut med en annen sand i kassen til katten, den kan føle seg utrygg i eget hjem… Man bør snakke med dyrlege og sammen prøve å finne ut hva grunnen er. Katter er renslige dyr, og vanligvis er det noe galt når katten ikke bruker kattedoen.

Jeg har for mange katter:zoomet bilde 3
Før man anskaffer seg en katt, må man tenke over at den fint kan leve i 15-20 år og lenger.  Det koster tid og penger å ha flere katter, så det er svært viktig at man tenker over det før man anskaffer seg en katt, samt at man kastrerer katten, så den ikke får unger. Det er ikke enkelt å omplassere kattunger, og før man vet ordet av det har man 5 i stedet for 1 katt.

Ungene har blitt lei av katten/flyttet ut
Mange sier at de vil kjøpe en kattunge til barnet sitt. Det blir feil, barn blir ikke ansett som eier av et dyr før de er minst 16 år. Dette er fordi man ikke kan forvente at barn kan vurdere noe så viktig langt frem i tid. Katter er familiemedlemmer og tilhører familien. De voksne må være like interessert i å få katten som barna. Når barna mister interessen eller flytter ut, er foreldrene ansvarlige for dyret, og må ta hensyn til det.