Eldre katter trenger mer kos

Eldre

katter trenger mer kos

Det er blitt forsket på eldre katter og kattens endringer underveis.

Forskning.no skriver:

 «Gamle katter kan bli demente, akkurat som oss mennesker. Derfor er det viktig å aktivisere pusen med lek og intellektuelle utfordringer» – Har du en gammel katt som vekker deg på natta eller gjør sitt fornødne alle andre steder enn i dokassa? Da kan det være lett å bli irritert som eier. Men katteekspert Bjarne O. Braastad mener det er viktig å finne ut hvorfor det skjer og hva du kan gjøre med det. – Det å forstå katten når den er gammel er like viktig som å forstå den når den er kattunge, sier Braastad, som er professor ved NMBU.

Les hele artikkelen her

 

Lek med katten

Vi er vandt til å leke mye med katten våres når den er kattunge, etterhvert blir katten mer interessert i andre ting som å være ute eller sove på sofaen. Det er spesielt viktig å holde en gammel katt aktiv. På lik linje som med mennesker, stivner ledd til. De får forkalkninger og det kan være smertefullt for katten. De kan sliter med å vaske seg, det merkes godt på pelsen ved ryggen. Bevegeligheten er ikke som den en gang var. Med lek og riktig kosthold kan man lette plagene å gjøre senior livet for en gammel katt enklere.     

Tilrettelegging

Å tilrettelegge for en eldre katt er nok lurt. De kommer seg ikke like lett opp og rundt som vanlig. Det er heller ikke sikkert at den vill ut. Plasser en katte do inne og sørg for at denne er ren til en hver tid, seniorer er nemlig enda mer sær en ung katten. Lag en forhøyning hvor pus kan enkelt gå opp til favoritt plassen i sofaen. 

Helse sjekk

Senior kattens helse, endrer seg fort fra år til år. Det er viktig med sjekk av tenner, ledd,lever og nyrer. Veterinærer anbefaler en senior sjekk hvert halv år. Det er ingen grunn til å vente med en veterinær sjekk til du ser katten får problemer. Det er mange sykdomstillfeller som ved en tidlig oppdagelse kan behandles eller forebygge videre utvikling av sykdommer som er vanlig for senior katter. 

Katten øverts på denne siden Laban

Laban er en 16 år gammel herremann. Han begynner å bli tunghørt,å snakker for seg selv og om noe plager han kan han finne på å hyle høyt, for så å begynne å male når han får oppmerksomhet. Han går på diet da han begynte å legge godt på seg, etterhvert som han ble mindre aktiv. Laban har fått et slag, men fikk ingen bivirkninger av dette. 

Møt Tjorven

Tjorven er 18 år. Bor sammen med tre gutter på to år. Har vært usannsynlig frisk hele livet, og har fjernet tannstein en gang på alle sine sjekker hos dyrlegen. Mistet moren da hun var tre uker, men med vask og oppdragelse fra en annen katt, og morsmelkerstatning og kjærlighet fra menneskene, ble hun en flott frøken. Gikk i fjor kraftig ned i vekt, men blodprøver, ultralyd og røntgen viser ingen tegn til noen slags sykdom. Sjekkes årlig for tidlig, nyresvikt, stoffskifte/ bukspyttkjertel/ lever. Siste prøver for tre uker siden var fine. Mulig svake tegn til tidlig demens, da hun har begynt å slikke vedovnen mye. Men frisk og fin, har sine raptuser med løping som før. Eneste alderstegen unntatt vekt, er at hun sover mer. 💜 Ligger i armkroken og skal pjuskes helt riktig på magen. Dette har økt fra en gang om dagen, til tre og fire ganger. Prater mer enn før også. Hun har alltid pratet mye.

Sjekk alderen på katten/hunden din nedenfor med Anucura sin kalkulator