Den første tiden i nytt hjem

1.      Om man har adoptert en kattunge, bør man være sikker på at kattungen er minst 12 uker gammel. De skal ikke skilles fra mor tidligere.

2.     Til å begynne med kan det være lurt å holde katten på et rom, gjerne et rom der man oppholder seg en del (f. eks soverom/stue). Når man ser at katten virker trygg der, kan man åpne opp til resten av boligen, litt etter litt.

3.     Ikke kast deg over katten med kos og klapp. La katten komme til deg når han er klar for å hilse på deg.

4.     Har du andre katter og dyr: Ta dem ut på andre rom så katten blir kjent med luktene deres i fred og ro, og lagt sine lukter oppå deres. Ta gjerne buret til den nye katten ut, så de andre dyrene får lukte på det. La dem være adskilt de første dagene og bare snuse på hverandre via dørsprekken. Når de møter hverandre for første gang – vær tilstede. Først når du er sikker på at de ikke kommer til å sloss, kan du forlate dem alene.

5.     Ikke overse katten/dyrene du hadde fra før. Dyr føler sjalusi som oss, og det gjør vondt. Gi minst like mye oppmerksomhet til de som var der først som til den nye.

6.    Det kan være skummelt å flytte til nytt sted. Ofte kan katten få litt “feriemage”  et par dager. Det er helt vanlig.

7.   Kattunger har ikke fullt utviklet retningssans før de er 10-12 måneder gamle. Ikke slipp dem ut alene før de er ca 12 måneder, gå heller ut sammen med dem,  og hold dem under oppsyn. Voksen katter bør alltid holdes inne i minimum 4 uker i nytt hjem for at den skal føle at “her bor jeg” – og ikke begynne å vandre på jakt etter tidligere bosted når han kommer ut.

8.    Katter kvesser klør for å slipe dem, ikke for å ødelegge sofaen din. Kjøp klorestativ med det samme.

9.     Kjøp kun kvalitetsfôr fra dyrebutikk/veterinær til katten din. Selv om de er dyrene i innkjøp, er de billigere på sikt. Dessuten er det myyye sunnere for katten din. Spør oss gjerne om råd. Katten kan godt ha tørrfor stående fremme hele tiden, og få våtfor en gang i blandt.

10.    Ikke gi katten din melk, de fleste katter er laktoseintolerante og får diaré/vondt i magen av det. Gi friskt vann hver dag.

11. Katten kan kastreres/steriliseres fra 5-6 måneders alder, ingen katter bør slippes ut før de er kastrerte/steriliserte og ID merket med chip. Vaksinering er også viktig.

Lykke til med det nye familiemedlemmet

DSCI0047